Page content

article content

2017 – Het Jaar van je ZELF

Is het je weleens opgevallen hoe vaak je teksten tegenkomt die je aansporen “jezelf” te zijn, of te blijven, te worden, te zoeken. Jezelf lijkt het hoogste goed. en is ook altijd een positief gegeven.

Ik voel me altijd een beetje op het verkeerde been gezet door zo’n oproep. Voor mij voelt het als een beperking in plaats van dat het vrijheid geeft.

Toen ik een tijd geleden op Management Site over een artikel van Richard Engelfriet las met de titel “Waarom u vooral niet uzelf moet blijven” (https://www.managementsite.nl/waarom-u-vooral-niet-uzelf-moet-blijven) was mijn interesse dan ook meteen gewekt. Iemand die ook vindt dat dat niet het beste advies is.

En nu ik het boek “Breaking the habit of being yourself” van Dr. Joe Dispenza aan het lezen ben, wil ik er in deze blog bij stilstaan wat wij bedoelen met je-zelf zijn.

Hoe ben je een ander?

Telkens als ik het advies tegenkom dat je “jezelf moet zijn” vraag ik me af of mensen werkelijk denken dat ze ooit een ander zouden KUNNEN zijn. Wat bedoelen ze ermee? Wie kan ik anders zijn dan mezelf? Of is het zo’n trendy statement waar je je lekker achter kunt verschuilen?
Heb jij jezelf-zijn ook hoog in het vaandel? Wat houdt het voor jou in? Hoe ben je als je je-zelf bent? Kun je dat beschrijven of omschrijven? En hoe ben je als je, volgens jou, niet jezelf bent?

Je bent veelzijdiger dan je denkt

Ik vind mensen zo veelzijdig en creatief, dat het voor mij ondenkbaar is dat we alleen één zelf zouden zijn. Tien jaar geleden was je anders dan nu, en over tien jaar ben je weer anders. In feite ben je elke dag anders dan de vorige, ook al ben je je daarvan niet bewust.
Heb jij oog voor de vele kanten van jezelf? Sta er eens bij stil: welke kanten ken je van jezelf? Je zou ook een ander woord kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld: welke talenten ken je van jezelf? Je hebt geen talenten, zeg je? OK, ander woord: welke vaardigheden heb je? Waar ben je goed in? Voor welke dingen komen mensen naar je toe?
Of zie jij talenten en vaardigheden niet als jezelf?

‘Jezelf is je wezenlijke kern’, zei iemand ooit tegen mij. Welke kern? En waar vind ik die? Zo diep in jou verscholen dat niemand ze ziet of kent? Ook jij niet.
Kan het zijn, dat mensen die een focus hebben op jezelf-zijn het gevoel hebben dat ze niet zijn die ze WILLEN zijn? Dat ze eigenlijk anders willen zijn dan ze zichzelf kennen?

De beste versie van jezelf

Ook een veelvoorkomend statement tegenwoordig is: “word de beste versie van jezelf”.
Maar… als er een beste versie is, moet er ook een slechtste versie zijn, of gewoon een goede, een middelmatige, een boze, een lieve, een betrouwbare en een leugenachtige, een vrolijke en een verdrietige, een jaloerse en een genereuze, enzovoort.

Wat is jouw beste versie? Hoe laat je die zien en voor je werken? Ondersteunt die je, of staat ze meer in de weg? Hoe heb je die ontwikkeld? Of ben je ermee geboren? En welke versies ken je nog meer van jezelf?
Volgens mij is een mens een groot aantal versies bij elkaar. Ze komen individueel naar voren op het moment dat de persoon in kwestie het nodig vindt of nodig heeft. Zonder erbij na te denken glijden wij elke dag de hele dag van de ene versie in de ander, automatisch en onbewust.

Er zijn versies die sterk aanwezig zijn. En andere die nauwelijks of niet tot uiting komen. Soms creëert dat problemen. Is het niet handig als je de al-te-sterke versies wat kunt afzwakken en de niet-zo-aanwezige of ondergesneeuwde versies tevoorschijn kunt roepen en versterken? Je hoeft je alleen bewust te zijn van wat er speelt om er iets aan te kunnen doen.

Veel meer versies

Er zijn drie groepen versies:
Groep 1: versies waar we trots op zijn, die we graag aan het woord laten en waarvoor we erkend (en beloond) willen worden. Die versies kennen we meestal heel goed.
Noem eens drie versies van jou waar je trots op bent?

Groep twee: versies waar we zelf niet zo tevreden over zijn. We hopen dat niet teveel mensen die versies van ons kennen, of bereid zijn ze te accepteren. We zijn ons wel bewust van deze versies, maar weten vaak niet dat en hoe we ze een toontje lager kunnen laten zingen.
Welke drie versies van jezelf ken jij in deze categorie?

Groep drie: versies die we ronduit ontkennen. “Ik?!? Nee hoor, zo ben ik helemaal niet!”
Omdat we ze zo heftig wegduwen, kennen we die versies van ons ook inderdaad niet of nauwelijks. We zijn ons er niet van bewust dat we ze meer laten zien dan we willen. Maar anderen kennen ze meestal wel.
Durf jij één negatieve versie van jezelf te noemen?

Ik wed dat veel lezers nu uitroepen: “Nee hoor! Ik ben altijd en tegen iedereen hetzelfde.” Think again! En vergelijk dan de manier waarop je met anderen omgaat en je bijpassende stemming. Die ene andere en dan die andere. Je kind, je baas, je moeder en die lastige buurman…

Compleet: 100% Mens

Voordat je al je versies kunt accepteren, of beter nog: kunt omarmen, ben je eigenlijk nooit echt jezelf. Je ZELF is alles van jou, al je versies compleet. Wij mensen komen nu eenmaal met onze goede EN minder goede versies. Daar is niets mis mee. Integendeel, het maakt ons 100% mens.

Ga een volgende keer dat je vindt dat je jezelf moet zijn, eens na welke versie van jezelf je bedoelt. Je authentieke versie – en welke is dat dan? – of die waaraan je zelf het meest gewend bent? Of toch die welke je het liefst wilt zijn?

Ik ben oprecht geïnteresseerd in jouw visie op dit onderwerp en nodig je uit een reactie te geven over hoe jij “je zelf” ziet.

Comment Section

5 reacties op “2017 – Het Jaar van je ZELF


Door Jessy Sluiter op 1 februari 2017

Mooi blog Inga. En het zet je aan het denken. Ik zeg het ook, “ik wil mezelf zijn” en eigenlijk overal dezelfde “mezelf”. Maar dat is niet zo. Jij noemt het al, verschillende mensen tegenover je zorgen voor een andere versie van “mezelf”. Geeft eigenlijk niks, zo blijft het ook levendig. Als er maar 1 “mezelf” is, ben ik misschien wel heel saai of altijd te vrolijk of een betweter of nieuwsgierig. Dan ga ik maar voor “je bent wie je bent” en vandaag is dat vrolijk, ondernemend en druk aan de slag met mijn marketing. Hoe ben jij vandaag?


Door Inga van Zalm op 1 februari 2017

Je hebt helemaal gelijk, Jessie. Je bent wie je bent – op dit moment.. Dat is natuurlijk ook een versie van jou. Heb je vrede met jezelf, dan is dat de versie waaraan je het meest gewend bent. Die je goed kent en waarbij je je op je gemak voelt, ofwel ‘in je comfort zone’. Maar daar kun je niet altijd blijven zitten – als je vooruit wilt in je leven. Dus zoek gewoon naar versies van jezelf die je meer over het voetlicht wilt tillen.


Door Jolien op 1 februari 2017

Een goed doorwrocht en genuanceerd verhaal ,Inga.Vandaag ben ik vooral de inactieve ,weinig communicatieve versie van mezelf want tot 6.00 uur gewerkt.Morgen weer anders.


Door Inga op 2 februari 2017

Slaap maar eens lekker uit. Als je door noodzaak (werk) van de nacht een dag moet maken, dan mag je voor een keer van de dag een nacht maken, lijkt me.


Door Nafize op 16 februari 2017

Mooie blog. Het is makkelijker om je zelf te accepteren in al je zijn en versies na acceptatie streven naar de verbetering van alle versies : ) streven

Plaats een reactie


*