Page content

Fake it until you make it

article content

Fake it until you make it

Als ik deze uitdrukking laat vallen in een training, workshop of gesprek, krijg ik altijd een storm van protesten en verontwaardiging over me heen. ‘Niet eerlijk’, ‘niet authentiek’, ‘niet jezelf’ zijn dan de heftigste verwijten. Maar is dat wel zo?

Kijk naar deze video van Amy Cuddy, sociaal psycholoog, die zelfs zegt “Fake it till you become it”.

Je kunt niet faken wat je niet kunt

Mijn visie is dat je niets kunt faken wat je niet kunt. Een voorbeeld: stel ik wil een groep mensen aangenaam bezig houden en ik bied aan om op de piano die in de kamer staat iets voor hen te spelen. Dat kan ik wel voorstellen en ik kan zelfs zo brutaal zijn om naar de piano toe te lopen en op het krukje te gaan zitten maar…. daar houdt het echt op. Ik kan namelijk niet piano spelen en hoe graag ik het ook zou willen, ik kan het niet faken. Want faken is “doen alsof”, maar ik kan niet doen alsof ik pianospeel.

Een ander voorbeeld: stel ik moet opeens uit de losse pols een praatje houden over iets waar ik veel van weet. Ik heb echter nog nooit een presentatie gegeven en heb geen idee hoe ik dat moet doen. Maar de groep zit te wachten en dus – brutaal als ik ben – ga ik gewoon staan en vertel bijvoorbeeld over mijn vak.

Het zal niet de beste presentatie zijn die het publiek ooit heeft gehoord, maar door mijn enthousiasme en kennis van zaken, zullen ze toch niet van mening zijn dat ik heb staan faken. En ik weet dus dat ik het kan. Uiteraard zal ik me meteen inschrijven in een cursus presenteren, maar gesterkt door het feit dat ik toch geloofwaardig overkwam in mijn eerste poging, heb ik er alle vertrouwen in dat ik er goed in word.

Faken versus bluffen

Ik vraag me af waarom “faken” zo’n weerstand bij Nederlanders oproept. Wij hebben in het Nederlands toch ook een woord voor iets pretenderen om een resultaat te behalen en hopen dat niemand het in de gaten heeft, namelijk bluffen. Als je bluft zet je iets neer waarvan je hoopt dat het het gewenste zal sorteren, maar het is meestal nergens op gebaseerd. Als het lukt heb je goed gebluft en geen mens die zal zeggen dat je niet eerlijk, niet authentiek en niet jezelf was.

Het verschil tussen faken en bluffen is volgens mij dat bluffen wordt gezien als een spel en daar til je dus niet zo zwaar aan. Maar faken heeft niets met spelen te maken, dat ligt veel meer op het terrein van “niet authentiek” zijn en dat is een veel grotere zonde. Je doet iets in de hoop dat mensen niet in de gaten hebben dat je er (nog) niet perfect in bent. Je kunt echter niets faken wat je echt niet kunt, terwijl je gemakkelijk kunt bluffen over iets dat totaal niet waar is.

Comment Section

0 reacties op “Fake it until you make it

Plaats een reactie


*