Page content

article content

Het gaat om het spel…

Valentijnsdag

Maar zeker ook om de knikkers. Het leven is een spel en alle facetten ervan ook. Als je het zo kunt bekijken en benaderen, wordt alles veel speelser, veel meer fun en minder stressy. Het hangt er een beetje vanaf welk spel je kiest, natuurlijk, en hoe je het wenst te spelen. Straight en sportief, of slinks en manipulatief. En dat laatste hoeft niet slecht of verwerpelijk te zijn; het kan gewoon alleen heel slim zijn.

Sommige mensen maken van hun leven een ‘Poker’ game; anderen kiezen voor ‘Schaken’. Weer anderen vinden ‘Pesten’ hartstikke leuk en er zijn mensen die niets liever spelen dan Mens-Erger-Je-Niet. Jongeren spelen waarschijnlijk liever Grand Theft Auto 5 op hun tablet of mobieltje.

Regels en strategie

Maar welk spel je ook kiest, je hebt ALTIJD (ook online) te maken met spelregels, tenminste één proces en een strategie om… te winnen! En de beloning (de knikkers) op te strijken. Zonder al deze componenten is er geen echt spel.

Ondernemer of hobbyist

Met ondernemen is het net zo. Je speelt een spannend spel, maar het gaat wel degelijk om de knikkers. Vang je geen knikkers, dan is er eigenlijk ook geen spel. Niet een spel waarmee je kunt winnen en winnen is een belangrijke factor van spelen. In zakelijke termen heb je dan geen onderneming of bedrijf, maar een hobby.

Daar is uiteraard niets mis mee, als je het verschil maar in de gaten houdt. Ben jij een hobbyist of een ondernemer? Doe je wat je leuk vindt zonder een specifiek financieel doel voor ogen? Of doe je “whatever it takes” om van je activiteit een succesvolle en winstgevende onderneming te maken?

Hoe rollen de knikkers?

Bij een onderneming hoort geld je bedrijf in te stromen en bij een hobby, welke dan ook, weet je op voorhand dat er veel geld je zak uit gaat stromen. Dus…welke kant rollen de knikkers op?

Boter Kaas en Eieren

Speel eens Boter-Kaas-Eieren. Een simpel spel dat niettemin om focus vraagt om de drie stenen mooi op een rij te krijgen.

Zoek bewust naar de regels waaraan je je moet houden, ga na welk proces er plaatsvindt (vooral in jezelf) en welke strategie je moet volgen om te scoren en hoe vaak je dat lukt. Geloof me, het is heel interessant te ontdekken welk spel (of spellen!) je speelt in je leven.

Als je wilt delen welke resultaten je bij jezelf hebt gevonden, zou dat heel gaaf zijn.

Comment Section

0 reacties op “Het gaat om het spel…

Plaats een reactie


*