Page content

article content

DE IMPACT VAN JE EERSTE INDRUK

In mijn vorige blog gaf ik aan dat uitstraling is opgebouwd uit een scala van factoren, waaronder die van non-verbale communicatie. Welke factoren zijn dat dan?”, vraag je je misschien af? Daar gaat deze blog over. –Ik vertel je er graag meer over.

Veel mensen geloven dat het innerlijk en uiterlijk twee aparte segmenten zijn die niet zoveel met elkaar te maken hebben en die je ook elk afzonderlijk kunt benaderen. Maar dat is niet zo: innerlijk en uiterlijk zijn één geheel en beïnvloeden elkaar continu. De manier waarop anderen je direct ervaren – de eerste indruk noemen we dat – is gebaseerd op allebei aspecten. 

De eerste indruk

De eerste indruk is heel belangrijk omdat ze meestal lang blijft ‘hangen’. Waarom? Omdat ze sterk intuïtief tot stand komt; gebaseerd op de energie die van de ene persoon naar de andere golft (als radiogolven). Wij hechten onbewust veel waarde aan ons intuïtieve gevoel en houden daarom lang vast aan onze eerste indruk.

Maar bedenk dat de eerste indruk die JIJ van iemand hebt, gebaseerd is op jouw referentiekader en achtergrond, op jouw intuïtieve gevoelens. Daarom zegt zo’n indruk meer over JOU dan over de ander. Dat geldt zowel bij een gunstig als een ongunstig “oordeel” over die ander.

De eerste indruk komt tot stand in 5-7 seconden (want intuïtief) en is bij de meeste mensen  voor het grootste deel gebaseerd op het visuele aspect – alles wat je met je ogen kunt waarnemen. Ruim een derde deel van een eerste indruk komt voor rekening van de auditieve en kinesthetische aspecten – alles wat men met de andere zintuigen kan waarnemen.
Het inhoudelijke aspect is in die 5 tot 7 seconden meestal niet doorslaggevend.

Jouw Communicatie?

Ik noem de manier waarop je overkomt op anderen je persoonlijke communicatie met je omgeving. In eerste instantie spreekt je non-verbale communicatie – zonder woorden – luider dan je verbale – met woorden.

Hoe communiceer jij? Verbaal en non-verbaal? Zet je de aspecten van communicatie bewust in om je impact te vergroten? Of is dat bij jou (nog) een onbewust proces?

Zelf-Presentatie

De wijze waarop jij wilt dat de wereld je ziet (bewust!) noem ik jouw zelfpresentatie. Daarin spelen zowel non-verbale als verbale aspecten een rol.

Ruwweg kunnen we stellen dat het uiterlijke deel van non-verbale communicatie en dus ook van je zelf-presentatie bestaat uit vier aspecten:

  1. het visuele aspect (een beeld zegt meer dan duizend woorden)
  2. het auditieve aspect (wat telt is niet WAT je zegt maar HOE je het zegt )
  3. het kinesthetische aspect (fysiek en intuïtief aanvoelen)
  4. het inhoudelijke aspect (dat wat je werkelijk zegt):

Probeer eens bewust je manier van communiceren te ontleden.

Nieuwsgierig hoe jij je beter kunt presenteren? Schrijf je dan in op de workshop: Maak kennis met…jou. Deze vindt plaats op 19 mei in Amsterdam. 

Comment Section

0 reacties op “DE IMPACT VAN JE EERSTE INDRUK

Plaats een reactie


*