Page content

article content

Impact – wat je zegt als je niets zegt

impact-foto

De workshop met deze titel heb ik jaren op mijn aanbodlijstje gehad en pas recentelijk krijg ik er deelnemers voor. Want wat is dat nou voor onzin: wat zeg je als je niets zegt? En toch, de meeste mensen ervaren jou op basis van je uitstraling en je non-verbale communicatie. Graag wil ik daar in dit blog en in het volgende iets over schrijven.

Uitstraling

Uitstraling is voor veel mensen een magisch woord: iets dat in je voordeel werkt. Iets waardoor je bij anderen een goede indruk achterlaat. Iets met impact dus. Iedereen wil graag een goede, betrouwbare, vriendelijke, degelijke, zakelijke of andere uitstraling hebben.

Vroeger dachten we dat een goede uitstraling een soort aangeboren talent was, een gave. Als je er niet mee geboren was, dan had je gewoon pech. Er was verder niets aan te doen.

Tegenwoordig weten we beter. We weten nu dat iedereen een uitstraling heeft – of hij wil of niet. De vraag is alleen of het de uitstraling is die je wilt hebben. Kom je op anderen over zoals je wilt?

Wat is uitstraling?

Het is exact wat het woord aangeeft: dat wat je uitstraalt. Of: dat wat van je afstraalt. Maar waar staat het woordje “dat” voor? En waar komt het vandaan?

Het is heel simpel: je straalt uit wat er van binnen bij je leeft. Ben je blij, dan straal je dat uit. “ Zo! De 100.000 gewonnen?” krijg je op zo’n moment te horen. Ben je verdrietig, dan vraagt iedereen ongerust wat er is gebeurd. Ben je boos, slecht gehumeurd, angstig, gelukkig, opgewekt? Onbewust straal je dat uit. Anderen pikken jouw signalen even onbewust op. Ze hebben niet door dat die signalen bij hen een gevoel oproepen en een indruk over jou creëren. Dat is geen oordeel, dat is een gevoel.

Zo ben jij nu eenmaal?

Het woord uitstraling roept bij ons doorgaans een positief beeld op. Maar we kennen allemaal tijden waarin we vinden absoluut geen reden te hebben om blij en vrolijk te zijn en dus ook die uitstraling niet hebben.

Soms is zo’n ‘bui’ van korte duur en zal ook de bijbehorende uitstraling tijdelijk zijn. Maar ben je vaak somber of slecht gehumeurd, dan kan dat ongemerkt – en ook ongewild – een gewoonte worden. De uitstraling die ermee gepaard gaat communiceer je dan zo vaak, dat jij en anderen eraan gewend raken. Het gaat je “gewone” uitstraling heten en je zegt: “Zo ben ik nu eenmaal”.

Jammer genoeg blijft het daar niet bij. Hoe langer zo’n pessimistische stemming duurt, hoe groter het gevaar dat je op den duur op die bijpassende manier gaat kijken, praten en…. je gedragen. Wij mensen zijn er goed in om van alles dat we vaak doen een vast patroon te maken. Het slijt er als het ware in. We kunnen dan gaan denken dat dit bij ons hoort; dat dit is wie we zijn.

Maar hetzelfde gebeurt op precies dezelfde wijze bij mensen die optimistisch, vrolijk en opgewekt zijn. Die hebben een permanente zonnige uitstraling die bij anderen prettig overkomt en zorgt voor een sociale flair, die innemend is en een positieve impact heeft.

Uiterlijk en innerlijk congruent

Je kunt je uitstraling bijstellen en zelfs veranderen, maar alleen sleutelen aan je buitenkant zal geen wezenlijke resultaten opleveren; je zult ook de diepte in moeten bij jezelf. Je kunt wel aan je uiterlijk werken, je daardoor innerlijk beter voelen en dat gevoel uitstralen. Dat gebeurt vaak. Maar op momenten dat je vindt “dat je er niet uitziet” – en die momenten kennen we ook allemaal – wordt het meteen veel lastiger.

Andersom werkt het volgens mij sterker: wanneer je je goed voelt (innerlijk), straal je dit uit naar je buitenwereld. Van nature en in normale omstandigheden zijn uiterlijk en innerlijk congruent, dat wil zeggen: met elkaar in harmonie, zowel in positieve als in negatieve zin.

Zelf-presentatie

Voor mij is uitstraling je totale zelf-presentatie, die van binnen naar buiten uitstraalt. Het laat bij andere mensen in je omgeving een indruk achter, een ‘imago’. De definitie van imago is: het beeld dat een ander van je heeft. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn als het beeld dat jij van jezelf hebt.

Iedereen heeft altijd een uitstraling en dus ook altijd een imago en een bepaalde impact, of hij/zij dat nu leuk vindt of niet. De vraag is alleen of die uitstraling/imago/impact gunstig voor je werkt of juist niet.

Kan het beter? Dan kun je er heel veel aan doen. Je kunt bewust werken aan je uitstraling en beslissen hoe ver je hierin wilt gaan. Want uitstraling gaat niet alleen over wat je op of aan hebt. Het gaat ook over de omstandigheden waarin je leeft, je huis, je auto, maar ook hoe je omgaat met anderen bijvoorbeeld.

Een goede uitstraling kan je contact en je relatie met anderen ten goede komen. Het klinkt natuurlijk heel stoer en zelfstandig om te roepen “het kan me niet schelen wat anderen van me denken en vinden”, maar vreemd genoeg blijkt in de praktijk dat jouw eigen zelfvertrouwen er ook een enorme boost van krijgt.

Drie tips

Wil jij graag verkennen hoe het met jouw uitstraling zit? Begin met deze drie tips:

1. Vind uit welke uitstraling/image je nu hebt. Vraag het aan bekenden en ook aan mensen die je niet zo goed kennen.

2. Kijk ook eens aandachtig naar jezelf in een lange spiegel. Als die persoon in de spiegel nu een vreemde zou zijn die je tijdens een wandeling tegenkomt, hoe zou zij of hij dan op je overkomen? Hoe zou je haar/zijn uitstraling beschrijven? Wat een stuk! Of: wat een loser? En wat doet dat met je?

3. Als je deze oefening in je eentje doet, kun je ook echt eerlijk zijn tegen jezelf en je afvragen:
Is dit de uitstraling die ik wil hebben? Of zou je liever anders overkomen dan je nu doet?

Ik ben benieuwd hoe je deze oefeningen hebt ervaren. Wil je het me laten weten?

In coaching sessies, workshops en trainingen laat ik mensen zichzelf (her)ontdekken. Ik geloof sterk in het pad van bewustwording. Als mensen eenmaal zien en begrijpen wat er bij en in hen speelt, is het vaak niet meer zo moeilijk om te kiezen voor een volgende stap en te beslissen of en wat ze aan hun uitstraling willen doen.

Comment Section

2 reacties op “Impact – wat je zegt als je niets zegt


Door Jolien op 7 februari 2017

Wat voor impact heb je op anderen ,en wat straal je uit naar anderen en hoe ervaar je je eigen uitstraling?Ik vind het een interessant onderwerp .Wil ook alle vragen wel beantwoorden maar liever niet in het openbaar.Wil er wel iets over zeggen.In mijn jeugd waren mijn ouders positief over mij.Wel kritisch positief maar uiterlijk was alles goed aan mij.Er was geen mooier meisje dan ik .Sommige dingen die mijn moeder tegen mij zei ,zijn heel lang blijven hangen zoals:”Je hebt prachtig haar,mooie vingers,lange benen,etc.Ik heb dat heel lang voor waar aangenomen en vond het zelf ook.Totdat ik me ervan bewust werd dat sommige uiterlijke kenmerken objectief gezien niet klopten.Ik dacht dan lachend terug aan mijn positieve moeder die alles aan mij mooi vond.Dat geeft een positief gevoel,wat ik nog steeds met me meedraag.Van mijn vader herinner ik me dat hij het vooral had over mijn innerlijk.Bepaalde dingen probeerde hij bij te schaven en mijn gedrag te laten veranderen en dat deed hij vooral door het stellen van vragen zodat ik al vroeg leerde naar mijzelf te kijken .Uiteindelijk werd alles op een positieve manier gebracht en ik denk dat de houding van mijn ouders ’t o.v. mij veel te maken heeft met hoe ik nu naar mezelf kijk en heb leren kijken.Van vele anderen weet ik hoe ze door de jaren heen naar mij zijn gaan kijken.Het werd mij verteld en soms vroeg ik het ook.Nou zijn mensen geneigd om eerder je positieve impact op ze te vermelden maar echt goede vrienden,sommige familieleden ,vertellen ook wat mijn mindere impact op ze is.Soms wordt mij verteld watvoor impact ik op iemand heb en dan ben ik vaak stomverbaasd. Dan kijk ik dus anders naar mezelf dan diegene.
Het voor de spiegel gaan staan vind ik een beetje gevaarlijk.Mimiek en motoriek zie je dan niet en dat heeft veel met impact te maken.Wel kun je eens kijken naar je houding, je uiterlijk:wat vind ik mooi of minder mooi aan mezelf?Vind ik mijn haar goed zitten bijv.of zal ik het eens anders laten knippen ?Dat soort zaken.Dit is mijn reactie,vrij algemeen.Wil je meer weten dan doe ik dat liever 1:1.


Door Jolien op 8 februari 2017

Heel goed dat je aandacht vraagt voor dit onderwerp.Je kunt pas iets uitstralen als je het van binnen ook zo voelt ,Een workshop volgen kan ,denk ik ,een goede investering zijn voor de rest van je leven.Bewustwording is immers het begin van de verandering?

Plaats een reactie


*