arrow_drop_up arrow_drop_down

Communiceren 

met Impact

Wat zeg je als je niets zegt?

Basis Curriculum

In deze training richten wij ons specifiek op de impact die de deelnemer als persoon heeft. Vooral zijn of haar non-verbale communicatie - zonder woorden - geeft mensen een bepaald gevoel over hoe en wie hij of zij is..

Het Basis Curriculum is een serie van vier modules van één hele dag, waarin we aan het werk gaan met een belangrijk aspect van non-verbale communicatie: lichaamstaal, uiterlijke presentatie, stemgebruik en sociale vaardigheid. 

Module 1: Je lichaamstaal spreekt boekdelen

Lichaamstaal is een taal die je kunt leren “spreken" en "verstaan”. Je eigen lichaamstaal en die van anderen. In deze module ga je met behulp van praktische oefeningen subtiele veranderingen aanbrengen in de manier waarop je staat, zit, loopt, gebaren maakt, je hoofd houdt, je ogen richt etc. Ze zullen een groot verschil maken in je contacten en relaties met anderen. Je krijgt overwicht en weet anderen voor je te winnen.

We maken opnames die we samen met jou evalueren.

Module 2: Uiterlijke Presentatie

Als we denken aan uiterlijk blijven we meestal steken in “je beste kleuren, kleding die je figuur flatteert, je persoonlijke stijl, make-up en accessoires die bij je passen”. Dat heeft ook allemaal impact, op jou en op anderen.

Maar “je uiterlijk” is veel meer dan wat je aan of op hebt. Je uiterlijke presentatie omvat je hele lifestyle, je denkwijze, je kijk op het leven en de wereld, en ook de manier waarop je met mensen en dingen omgaat. Dat straal je namelijk allemaal uit, van binnen naar buiten. Niet andersom.

Module 3:  Wat zeg je en hoe klink je?

“C’est le ton qui fait la musique” (= het is de toon die de muziek maakt), is een Frans gezegde.

Het betekent zoveel als: wat je zegt is niet zo belangrijk als hoe je het zegt.


In je stem spelen aspecten als intonatie, toonhoogte, tempo, volume een grote rol.

Bij het communiceren van plannen, ideeën en zelfs gevoelens is niets zo belangrijk als de manier waarop je je stem gebruikt. De juiste toon heeft meer effect . Je wordt eerder gehoord, serieuzer genomen en wat je zegt beklijft beter.

Tijdens het oefenen maken we opnames die we later samen evalueren.

Module 4: Sociale Vaardigheid

Hoe je met mensen omgaat vormt de basis van hoe zij met jou omgaan. Goed om te weten wat je beter wel en niet kunt doen. Er zijn formele regels: stijlvol optreden, etiquette en zelfs protocol. Maar je kunt het ook vanuit je hart doen en gewoon prettige omgangsvormen aanleren. Omgangsvormen zijn ook door cultuur en opvoeding bepaald en gebonden aan ongeschreven regels. Als je anderen op een prettige manier behandelt, zal waarschijnlijk niemand er iets over zeggen. Maar doe je het niet, of ken je de ongeschreven regels niet, dan kan dat nadelige gevolgen hebben. Hoe mensen je ervaren heeft meer impact dan je denkt.

Ik wil met impact communiceren